Més de 15000 persones (18000 segons dades de l'organització) es van aplegar ahir a la nit al Palau Sant Jordi en el multitudinari concert organitzat per la Comissió 23 d'Abril en el qual van actuar-hi Dept, Quimi Portet, Lluís Llach i Feliu Ventura, Lax'n'Busto, Mesclat, Obrint Pas i La Carrau. Tot i que la promoció prèvia d'aquest concert potser no va ser la més adequada per un esdeveniment d'aquestes característiques, el cert és que l'organització va superar la prova de foc amb bona nota, fet que permet pensar que l'acte podrà tenir continuïtat els propers anys, cosa que des d'aquí desitgem fermament.
Pel que fa a l'organització del concert, hem de felicitar-la efusivament, ja que va funcionar molt bé en tots els aspectes: bon so, escenari espectacular amb un impressionant joc de llums, facilitats pels mitjans de comunicació i cronologia molt ben quadrada en els intercanvis de grups, que no van durar més de quinze minuts cadascun i només va finalitzar mitja hora més tard del que s'havia previst inicialment. L'acte va ser presentat pel periodista Xavier Graset i la cantant Beth, tot i que no van sortir a presentar fins al moment de l'actuació de Lax'n'Busto. Just després de l'aparició dels presentadors, es va projectar per les pantalles la lectura del manifest de la Comissió 23 d'Abril, que van fer per fragments diverses persones del món cultural i esportiu com Oleguer Preses, Joel Joan, Ivan Tibau, Titot, Isabel Clara Simó i els mateixos presentadors de l'acte.
A continuació us expliquem en detall cadascuna de les set actuacions que es van succeir des de les vuit del vespre fins passats dos quarts de quatre de la matinada, en el que fou una intensa marató musical de set hores i mitja de durada.
Dept.
Encara amb claror del sol i amb unes 4-5000 persones dins el recinte, a les vuit en punt van pujar a l'escenari els manresans Dept, que van poder aprofitar l'ocasió per presentar en directe algunes de les cançons del seu recentment sortit al mercat tercer disc "Visions". Els cinc components que formen actualment el grup van sortir a l'escenari del Sant Jordi amb ganes de mostrar que les noves generacions tenen molt a dir en el panorama musical del moment i van oferir un directe contundent en el qual van combinar, com sempre, les guitarres amb l'electrònica del DJ Ritxi Diéguez; alternant cançons de "Visions" amb altres del seu segon disc "Sensacions" com "Tan lluny" o "No despertaré" van oferir prop de quaranta minuts d'actuació que van omplir mitja pista del palau amb la qualitat musical que els caracteritza.
Quimi Portet
I d'un grup jove a un veterà dels escenaris com Quimi Portet. El músic osonenc va ser la segona proposta que va passar per l'escenari del palau. Acompanyat de la banda amb la qual ha fet els concerts aquest any: Antonio Fidel, Jordi Busquets i Carles Oliver; va tocar principalment cançons del seu darrer disc "La Terra és plana" tot i que va fer dues concessions a temes clàssics del seu repertori com són "La Rambla" i "Flors i violes", ambdues incloses al disc "Hoquei sobre pedres". Es va adreçar al públic en diverses ocasions amb el seu humor particular i va connectar força bé amb una generació que ben just coneix el seu passat musical; en part ajudat per algun dels seus carismàtics músics com és en Jordi Busquets. També va tenir un detall quan va fer pujar la seva filla Eugènia a tocar la bateria en un dels temes. En total quaranta minuts d'actuació durant els quals va seguir entrant gent al recinte.
Lluís Llach i Feliu Ventura
Si en les dues primeres actuacions havien passat per l'escenari un grup jove i un artista veterà, la tercera va combinar aquests dos elements al mateix moment. El veteraníssim Lluís Llach i el jove cantautor valencià Feliu Ventura també van ser presents al Sant Jordi per mostrar l'espectacle conjunt que ja han passejat per diversos escenaris del país i, en el qual, interpreten una alternança de cançons dels seus repertoris particulars. Del repertori de Llach vam poder escoltar cançons com "Venim del nord, venim del sud" o "País petit", dedicada a la plataforma Salvem l'Empordà; del cantautor de Xàtiva temes del seu disc "Que no s'apague la llum" com la de títol homònim o "No sé què sent". Ambdós artistes es van mostrar força reivindicatius en els seus parlaments i cal destacar una frase brillant de Feliu Ventura: "Nosaltres sóm el llevat que farà créixer el futur". Aquesta actuació va ser la primera que va gaudir de prop d'una hora de durada i cal destacar-ne també la qualitat musical que van aportar la mescla de músics que acompanyen habitualment sengles artistes.
Lax'n'Busto
L'actuació central de la nit, una de les més esperades, fou la dels vendrellencs Lax'n'Busto. Els grans absents de la cita del 1991 van exercir de caps de cartell del concert de Sant Jordi del 2005 i la seva hora d'actuació va ser el moment de la nit en el qual es va aplegar més públic a l'interior del recinte. Amb el públic entregadíssim, els Lax'n'Busto van oferir el repertori que conforma el seu darrer disc, és a dir un recull de "grans èxits" de la seva carrera musical, que tot i que han sonat moltes i moltes vegades encara aconsegueixen fer vibrar la concurrència. Un xic més contundents del que ens tenen acostumats habitualment, van oferir una actuació amb els elements que ja formen part des de fa uns quants anys dels seus bolos, com són el "talkbox" de'n Pemi Rovirosa a "Mai diguis mai a un mai" o el característic salt de Pemi Fortuny, fent baixar prèviament el públic.
Mesclat
Del rock més contundent al tall de rel de Mesclat. Vestits tots de negre, els Mesclat van voler continuar la festa amb les cançons que formen part dels seus dos treballs discogràfics. En aquesta actuació vam poder veure dos músics repetint: el primer, l'únic músic que va ser present a l'escenari del concert de 1991, Joan Reig, que fa catorze anys hi va actuar amb els Pets i enguany amb Mesclat; el segon, en David Rosell, que després d'obrir les actuacions amb Dept, va tornar a ser present a l'escenari com a guitarrista de Mesclat. Destacar l'excel·lent connexió que van tenir amb el nombrosíssim públic sobretot en temes com "Torna, Serralonga" o "Au jovent", pel qual van comptar amb la col·laboració del seu autor Jordi Fàbregues, que va sortir a l'escenari desbordant força i energia. Una actuació brillant d'un grup que per les seves característiques era impensable que no assistís a un concert així.
Obrint Pas
Una altra sensació del moment, els valencians Obrint Pas, van mostrar-nos al Sant Jordi un tast del que seran els concerts de la gira que ara inicien i que porta per nom "Un poble en moviment" i va dedicada a Ovidi Montllor, en la qual aprofitaran per enregistrar el seu primer DVD. Van ser el grup que més gent va fer passar per l'escenari del Sant Jordi: capgrossos, dolçainers, banda de música com a elements de cultura popular i músics com Miquel Gil, Feliu Ventura i Carles Belda. El seu punk-rock va acabar d'animar el públic que ho estava molt després de les actuacions que havien precedit la dels valencians. La seva actuació estava prevista que durés una hora, però es va allargar fins més enllà de dos quarts de tres, erigint-se en el punt àlgid de la nit.
La Carrau
Després de l'actuació d'Obrint Pas, molta gent va anar desfilant, però encara restava un grup per actuar, i no precisament poc animat. La formació terrassenca, tot i veure l'èxode massiu de persones que uns instants abans cobrien tota la pista i part de la grada, es van entregar al màxim en una actuació en la qual van anar combinant temes dels discos "Una dotzena" i "Qin bon bori", els dos que han publicat fins el moment. Amb la presència d'uns 5000 incondicionals, el grup de folk-rock va posar la cirereta a un pastís molt llaminer, que segurament després del que es va poder veure no serà l'únic que ens menjarem els qui recolzem la música del nostra país feta en el nostre idioma.