nou?
logotip decibel.cat

Crònica del Senglar Rock 2004

07/07/2004
Montblanc (Conca de Barberà)

Ja ha finalitzat la setena edició del festival Senglar Rock -la cinquena feta a la capital de la Conca de Barberà- amb un èxit de públic segons l'organització. En els quatre dies del festival més el concert que es va fer el dia 26 de juny es van comptar un total de 19400 assistents. De les 52 bandes que van actuar al festival, Els Pets van ser la formació que va aplegar més quantitat de públic amb unes 7000 persones aproximadament. El director del festival Xavi Fortuny ha manifestat que dóna per tancat un cicle de set edicions i que està estudiant ampliar el nombre d'escenaris i actuacions de cara a la propera edició; per poder fer això reclama més implicació de les administracions públiques, sobretot de l'Ajuntament de Montblanc i de la Diputació de Tarragona.

Un dels fets destacats de l'edició 2004 ha estat la gran puntualitat amb què ha funcionat tot el festival, a diferència d'altres anys en què de seguida es desfassaven els horaris de tots els concerts. Per això des d'aquestes línies aprofitem per felicitar l'organització per aquest fet.


Dijous 1 de juliol

Lax'n'Busto - Escenari Senglar - 22:30

El grup encarregat d'inaugurar la setena edició del Senglar va ser el que no ha faltat en cap de les set edicions: Lax'n'Busto, que van aprofitar l'ocasió per enregistrar el concert en vídeo per tal de fer un DVD properament. Degut a aquest fet, no van poder oferir el seu millor directe, doncs estaven tota l'estona pendents d'un metrònom que escoltaven a través d'uns auriculars per tal que la gravació quedés ben quadrada. Un dels fets destacats del concert fou la reaparició de Cristian G. Montenegro a l'escenari, que va sortir a tocar més o menys a la meitat de les cançons. Una altra de les coses a comentar és la utilització de dues pantalles per projectar diverses imatges durant l'actuació. Entre els temes a destacar, un parell del segon disc que han recuperat recentment: "Toc de plor" i "Pagès", així com una cançó nova de'n Pemi Rovirosa.

Fes-te Fotre - Escenari Prades - 00:30

El grup de Calonge va oferir una actuació basada en els temes que formen part del seu darrer treball "Ara", tot i que també van fer una repassada a temes dels altres tres discos. Tot i que els dos darrers discos de la banda han experimentat una evolució del seu estil, els directes segueixen sent un xic massa còmics i no acaba d'encaixar l'actitud del grup a l'escenari amb el tipus de cançons que fan actualment. Va ser un bon concert, però l'evolució que han fet a nivell de composicions s'hauria de completar amb una evolució de l'actitut del grup en els directes.

Mesclat - Escenari Senglar - 01:30

Els Mesclat ja estan preparant el que serà el seu segon treball discogràfic i van aprofitar el concert del festival per rodar algunes de les cançons que en formaran part, això sí, sense oblidar-se dels temes més coneguts com "Torna Serrallonga", "Com goses", "Mesclat" o "Si el rei vol corona", entre altres. En el vestuari ja habitual dels membres del grup -samarretes d'equips esportius catalans- cal comentar que en aquesta ocasió en Titot no portava la samarreta de cap equip català, sinó que va aparèixer a l'escenari amb la samarreta de Portugal, en agraïment per haver eliminat la selecció espanyola de l'Eurocopa. Un "Garrotín" no massa inspirat va completar la seva actuació.

Gertrudis - Escenari Prades - 02:30

La rumba i el mestissatge cada dia tenen més presència als escenaris d'arreu i el Senglar Rock també va apostar per alguns grups que en practiquen com els Gertrudis. El grup de la Garriga va oferir un concert animat i festiu en el qual van fer ballar tot el personal que encara tenia ganes de festa en la primera nit del festival. Precisament la seva actuació fou la darrera d'aquest primer dia i va donar pas a les sessions de DJs a la carpa.

Divendres 2 de juliol

Pepet i Marieta - Carpa Club - 11:30

Ben matiner, el guanyador de l'Enganxa't a la Música'03 Pepet i Marieta va ser l'encarregat d'inaugurar els concerts del segon dia de festival. Tot i ser una hora totalment intempestiva per un concert, un nombre significatiu de persones es van acostar a la carpa per tal d'escoltar les cançons de "Sempre hi ha un pedaç pa un descosit", el primer treball del cantautor d'Ulldecona. En Pepet va connectar molt bé amb el públic durant tota l'hora de l'actuació; fins i tot li van demanar un tema extra que finalment no va poder fer perquè hi havia més actuacions a continuació.

Eduard Canimas - Carpa Club - 12:30

El cantautor gironí va venir acompanyat únicament d'un guitarrista per presentar les cançons del seu primer disc "Canimas i rebentes", tot i que també va fer algunes concessions als seus fans més incondicionals -que n'hi havia uns quants- interpretant alguns temes de Zitzània. Però no només va oferir espectacle musical, sinó que també hi va posar dosis de teatre, apareixent a l'escenari amb un embut lligat a un tub sobre el cap i va finalitzar el concert amb la mateixa indumentària i llençant globus al públic.

Berta - Carpa Club - 13:30

Tot i que en un principi la Berta havia d'actuar al Senglar en format elèctric, degut a una lesió al peu va haver de retornar al set acústic que l'havia portat per diferents sales durant l'hivern. Acompanyada dels seus dos músics habituals -Jean Paul a la guitarra i Bruno al baix- va oferir un concert basat sobretot en els temes del disc "Tan al límit" fent algun incís al segon i també dues versions. Una altra de les novetats va ser el tema "Si et perds", que havia composat pel programa 12 punts i que ara ha incorporat al seu repertori.

relk - Carpa Club - 16:00

Els relk ja estan immersos en el procés de gravació del que serà el seu primer disc i van aprofitar el concert del Senglar per començar a rodar alguns dels temes que en formaran part. Tot i així van tocar també força temes de la seva darrera maqueta "Riera" com "Caic dintre teu", entre altres. Com sempre els detalls escènics no hi van faltar.

Blues de Picolat - Carpa Club - 17:00

En aquest festival sempre venen grups d'arreu dels Països Catalans i aquest any també hi va actuar un grup de Perpinyà, els Blues de Picolat. Amb un repertori de blues i rhythm&blues i una complerta banda de set músics, van combinar temes propis amb algunes versions.

Quim Vila - Carpa Club - 18:00

El cantautor de Moià va venir acompanyat d'una petita part d'"Eutenàsia col·lectiva", concretament del teclista Abel Boquera, però no li va caldre més banda per tal de posar-se el nombrós públic que es va aplegar a la carpa a la butxaca. El seu domini de la dialèctica i les contínues interrupcions de les cançons per tal d'aixecar les rialles de tothom amb les seves ironies van ser la clau d'un concert amb una connexió total entre músic i públic. Va repassar alguns dels temes del seu disc "Verbaquim 700" i també va recuperar la lletra original del tema "Estic enganxat al Cor de la Ciutat", que abans de tenir aquesta lletra en tenia una dedicada a l'Aznar i el "primo de Zumosol" Bush. La interactivitat amb el públic en aquest tema i també en el "M'ho ha dit la veu" amb el ja mític "Per què ho has fet això, tros de cabró!" també va ser un altre dels elements destacables de l'actuació.

Abús - Carpa Club - 19:00

Després de realitzar alguns concerts en format acústic, Abús va tornar al format elèctric amb un concert potent i intens a la carpa. Es va centrar sobretot en les cançons del seu segon disc "Mèltic", tot i que també va recuperar algun tema del seu primer disc com "Botafoc". Entre cançó i cançó es va mostrar amb la seva actitut habitual i va tenir algunes paraules cap als qui han col·laborat al seu disc, com Gerard Quintana, Àlex Torío, Helena Miquel o Roger Mas. El concert va acabar d'una manera un xic peculiar, doncs aprofitant un llarg crit l'Agustí va acabar menjant-se literalment el micro.

Ass Trio - Carpa Club - 20:30

Des del Bages, una interessantíssima proposta instrumental en la qual hi ha dos músics prou coneguts -Santi Careta i Santi Serratosa- de funk-jazz van aportar un toc d'excel·lent qualitat musical al Senglar. Tal com diu el seu nom, únicament són tres músics, que toquen guitarra, teclat i bateria, però no fa falta més. Grans dosis d'improvisacions per part dels tres components i una combinació de temes propis amb versions (alguna de Duke Ellington). Poc públic ja que a la mateixa hora actuava Josep Thió, però els pocs que vam ser allà vam gaudir d'allò més amb la gran qualitat interpretativa del trio. Una proposta molt recomanable per a tots aquells a qui els agradin els detalls de qualitat. Un altre dels detalls que vam poder comprovar és que el vestuari també era d'una elegància inusual en els escenaris, doncs els tres músics anaven amb un vestit negre i corbata vermella, a més en Santi Careta lluïa un barret totalment a conjunt amb la vestimenta.

Josep Thió - Escenari Prades - 20:30

El concert del Senglar era una de les primeres ocasions que moltíssima gent tenia de veure la música en directe en solitari de l'exguitarra de Sopa de Cabra, Josep Thió. El músic gironí va iniciar l'actuació sol, tan sols acompanyat de la seva guitarra acústica, per passar a rodejar-se després de la banda que l'acompanya en els directes. Thió va anar repassant les cançonetes del seu primer treball, algunes d'elles força corejades pel públic com és el cas de 'Coses per viure'. Els assistents al concert, que van anar augmentant al llarg de l'actuació, van embogir però, quan Josep Thió va fer ús del repertori de Sopa de Cabra. Així vam poder escoltar en directe peces com el 'Nits de Glòria' o el 'Mai trobaràs'. Aquest concert va obrir el torn de tarda de divendres pel que fa a actuacions en directe a l'escenari Prades.

Gadegang - Escenari Prades - 23:30

L'any passat els Gadegang també van actuar al Senglar, però a la carpa i en una hora molt avançada de la nit. Enguany van disposar de millor hora i millor escenari i aquest fet el van aprofitar per presentar la seva proposta de folk electrònic davant d'un públic més nombrós. En aquesta actuació, a més de fer el seu espectacle habitual amb els canvis de vestuari a "Foc" i "Vaig de trankis", van afegir-hi un nou element escènic que ja havien anunciat prèviament en una nota de premsa. Aprofitant una nova cançó que han fet dedicada a Salvador Dalí, van aparèixer a l'escenari amb uns ous al cap per homenatjar al pintor surrealista, a més la cançó "daliniana" tenia talls de veu de Dalí i fragments de cobla samplejada.

Brams - Escenari Senglar - 00:30

Hi ha una cosa que va definir aquest concert -no sabem si també tots els d'aquesta gira- dels Brams, que no és altra que una evident falta de motivació dalt de l'escenari. Van oferir un repertori molt variat de tota la seva discografia, però al contrari del que havien demostrat en anteriors gires, no van saber mostrar l'entrega i l'energia que els havia caracteritzat sempre. De totes maneres, el fet de tocar a l'escenari gran, en una hora bona i amb la dissolució anunciada va propiciar una bona presència de públic que va respondre amb molta més entrega que la que va oferir el grup.

Sapo - Carpa Club - 02:15

Hi ha grups que d'un any a l'altre passen d'un escenari petit a un de gran, però als Sapo els va passar exactament al revés: fa dos anys van actuar al gran i enguany a la carpa. Tot i així van saber congregar un bon nombre de persones que a aquella hora de la nit encara tenien ganes de gresca. A això cal afegir-hi un retard de mitja hora en l'inici de l'actuació degut a l'absència de Jordi Busquets a l'hora programada inicialment, que la mateixa nit tenia bolo amb en Gerard Quintana. Al principi del concert van tocar unes quantes cançons del seu segon disc "Pastanaga", però quan van connectar més amb el públic va ser a l'interpretar temes ja mítics de la banda com "Mazinger", "Jols" o "Turkish shoes", acabant amb el "Yakadikayakaveka" inspirat en la frase que sempre deia l'àrbitre Sergi Albert: "Davant la dubta hi ha que donar la raó a l'àrbitre".

Dissabte 3 de juliol

Whiskyn's - Escenari Senglar - 19:00

Alguns concerts comencen amb mitja hora de retard i altres ho fan amb anticipació, com va ser el cas d'aquest concert dels Whiskyn's. Les cançons que van tocar van ser sobretot del darrer disc "On" i també van tocar-ne algunes dels dos anteriors "Lluny" i "De la nit al dia", però sense recular més en el temps (és a dir sense entrar en els tres primers).

Ràbia Positiva - Carpa Club - 20:00

Pel que fa al grup Ràbia Positiva, els de Sants van ser un dels grups que va aconseguir reunir més gent a la Carpa del Senglar, després d'Antònia Font. Els incondicionals sabien el que anaven a veure i no en van sortir malparats ja que el grup de l'escena radical catalana va avançar una cançó en homenatge a Salvador Puig Antic, últim assassinat del règim franquista, que formarà part d'un pròxim treball discogràfic. Després, tothom en bloc per veure a Obrint Pas a l'escenari Senglar. Mentrestant, Ràbia Positiva emplaçaven el públic a la seva participació al Festival Rebrot.

Obrint Pas - Escenari Senglar - 21:00

La Flama es segueix estenent arreu dels Països Catalans i precisament en el Senglar no es podia pas apagar. Els valencians, màxims especialistes en festivals del país, segueixen guanyant adeptes i desesperant a les masses en totes les seves actuacions. Juntament amb la de Fermín Muguruza, diria que la dels Obrint Pas va ser de les actuacions que més van fer participar al públic. I quan parlo de participació no em refereixo pas a l'afluència de públic, encara que per ser l'hora que era, tan sols una banda com ells congreguen a tota aquella gent... Em refereixo a aquesta capacitat de transmetre i d'implicar els assistents des de la primera a la darrera cançó fent-los ballar al ritme del so encomanadís de la dolçaina. No ens hem d'enganyar, aquests últims anys han estat els anys idíl*lics de la banda, van vendre ni més ni menys que 12.000 còpies de l'anterior disc, Terra, i per La Flama també es preveu un molt bon funcionament. A més en els seus concerts es pot apreciar aquell magnetisme de la banda en directe, que es fa evident quan, en sonar els primers acords de la primera cançó, el públic corre i s'afanya cap al concert a participar d'aquesta gran festa. Els Obrint Pas van repassar, com fan habitualment, peces de tots els seus àlbums i, per cert en acabar, van marxar rapidament perquè tenien un altre 'bolo' la mateixa nit. Això sí que és tenir èxit...

Sanpedro - Carpa Club - 22:00

Tot i actuar en una hora aparentment bona, el fet d'estar entremig d'Obrint Pas i Els Pets va fer que ben poca gent s'acostés a la carpa per escoltar la proposta de Sanpedro, que va aprofitar aquesta hora per anar a sopar. A més cal afegir-hi uns problemes de so que van durar pràcticament tota l'actuació i que el tècnic no va saber com solucionar. De totes maneres van oferir un concert molt interessant en el qual van repassar la majoria de les cançons del seu primer i únic disc fins el moment. A destacar especialment el tema "Dalinianes", en un dels pocs moments en què el so estava en mínimes condicions.

Els Pets - Escenari Senglar - 23:00

He de reconèixer (David Fernàndez) que les darreres vegades que havia vist Els Pets en directe, hi havia hagut un no sé què que no m'havia acabat de convèncer. En les darreres gires em donava la sensació que no havien estat capaços, o es ressentien, de transmetre dalt de l'escenari, un fet tant evident com és que Els Pets s'estan fent grans. En aquest concert, el primer que un servidor veia d'aquesta Giragost, tot s'ha de dir, em va semblar que ja no els cal disfressar més que ja passen dels quaranta anys i que, havent assumit la seva actual condició, s'ho prenen més a la valenta defensant un disc força més coherent i uniforme amb la seva situació actual. Ja no els cal recòrrer als èxits dels seus primers discos: dels tres primers treballs tan sols vam sentir 'S'ha acabat', del Brut Natural la sempre vigent 'Jo vull ser rei' i un 'Segon Plat' amb renovats arranjaments. Això precisament és un dels punts que m'agradaria destacar d'aquesta gira, la capacitat de saber adaptar alguns dels seus temes, o cançons com diria en Gavaldà. És el cas, per exemple, de la revisió en clau reggae de l''Aquest cony de temps'. Segons l'organització del festival, aquesta actuació va ser la que va comptar amb major afluència de públic i és que Els Pets, es facin o no grans, seguiran sent sempre Els Pets.

Antònia Font - Carpa Club - 01:00

Un altre grup que va fer el mateix camí que els Sapo, els mallorquins Antònia font van actuar enguany a la carpa, que es va quedar petita per la quantitat de gent que volia escoltar les seves cançons. Després d'un seguit de temes del seu recentment editat "Taxi", van començar a recórrer al seu repertori més clàssic amb temes dels dos primers discos i algun del tercer.
Galeria Fotogràfica

Text: David Fernàndez, Esther Esteve, Jordi Garcia, Josep Cartanyà
Fotos: Esther Esteve, Jordi Garcia, Jordi Oset

Comentaris

Comentaris

Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal