Ja ha finalitzat la cinquena edició del festival Senglar Rock. Aquesta ha estat la de més èxit de totes, doncs la xifra oficial d'assistents ha quedat fixada en 7300. També ha comptat amb una bona varietat d'estils musicals i grups de tota mena.
Pel que fa a les deficiències, un any més la higiene ha sigut força escassa i, pels comentaris que s'han sentit entre els assistents, fan falta més lavabos, dutxes i llocs on poder-se rentar la cara i les mans. L'aparcament és una altra de les coses que caldrà tenir en compte a les properes edicions, doncs enguany estava una mica allunyat del recinte i l'accés poc senyalitzat.
En quant a la seguretat, aquí sí que l'organització ha après bé la lliçó. Fluidesa a les entrades i cap incident entre membres de seguretat i públic.
Com a novetats principals, enguany hi ha hagut un dia més d'actuacions. El festival va començar dijous al vespre i va acabar el diumenge a la tarda. També s'hi va instal·lar una tirolina on la gent podia llençar-se a les hores de poca activitat musical. Un altre dels canvis va ser el de la Carpa Prades per l'Escenari Prades. A nosaltres ens agradava més la idea de la carpa pel tipus de grups que van tocar en aquest escenari, perquè a la carpa el contacte entre grups i públic era més proper i directe.
En general, tret de les petites críitiques constructives que hem fet, la organització per part d'RGB Management ha estat molt bona i esperem que segueixin treballant per fer més gran aquest fantàstic festival.
DIJOUS 4 DE JULIOL
L'inici dels concerts es va programar pel dijous, amb un músic molt esperat pels mitjans de comunicació: L'Albert Pla, també hi va haver activitat musical en alguns pubs de Montblanc i va finalitzar la nit a l'escenari Prades, situat dins el recinte del festival.
21:00 - ALBERT PLA - ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC
L'Albert Pla va obrir l'edició 2002 del Senglar Rock, oferint un concert molt especial en un lloc no menys especial: l'Església de Sant Francesc. Amb el temple ple a vessar entre públic i mitjans, el músic de Sabadell va cantar alguns dels temes més coneguts de la seva primera època, que van aixecar grans ovacions: "Papa jo vull ser torero", "La sequia", "El gat", tres d'aquests temes mítics que van marcar la gent a principis dels 90. Després va seguir amb alguns temes en castellà de la segona etapa i uns solos de guitarra espanyola del guitarrista que l'acompanyava a l'escenari. Mentre feia aquests solos, l'Albert Pla va repartir porros per tota l'església..
22:30 - ABÚS - PUB CESAR'S/ESCENARI PRADES
En un principi estava prevista l'actuació d'Abús al Pub Cesar's, però l'absència dels Quatre Cantons, que havien de tocar a l'escenari Prades, va propiciar que Abús actués en aquest escenari. De totes maneres va fer acte de presència Agustí Busom sol per interpretar tres cançons amb l'acústica.
Tot seguit, i ja amb la banda sencera, va continuar l'actuació a l'Escenari Prades, en el qual van interpretar algunes de les cançons del recentment editat primer disc, anomenat "Son". Especialment destacable el tema "Cap espès", amb les col·laboracions a les segones veus de Teresa Gea.
00:00 - PETIT FOURS - ESCENARI PRADES
Amb el segon disc ja enregistrat, però encara no publicat, els de la Cellera van pujar a l'escenari Prades per oferir-nos una mescla de temes d'aquest nou disc, que segurament veurà la llum al setembre, juntament amb cançons ja conegudes del primer disc "Sobrelliscant". Era la primera vegada que els Petit Fours actuaven al festival i van aprofitar la ocasió per oferir un concert molt potent. Bona resposta per part del públic, que segurament ja està esperant la publicació de "Dissonàncies de calaix". Comentar també la col·laboració d'Albert Fort (Fes-te Fotre) en un dels temes que formaran part d'aquest segon disc.
01:30 - FES-TE FOTRE - ESCENARI PRADES
El grup de Calonge tornava a repetir escenari després d'haver tocat l'any passat al Senglar Rock. Aquest any ens van oferir un repertori més enfocat al nou disc que acaben de treure "Entre tanta gent", tot i que també van tocar peces del Rídicul i del Fes-te Fotre. A diferència de l'edició anterior, que van entrar de rebot al cartell, enguany van poder fer un concert amb més tranquil·litat i amb molta interactivitat amb el públic. Com que al concert anterior l'Albert havia col·laborat amb els Petit Fours, en aquest va pujar en Jordi Puig a cantar un dels temes d'"Entre tanta gent". Les noves cançons sembla que van entrar molt bé a la gent, que va estar molt animada durant l'hora llarga que va durar el concert. Sembla que el canvi de tendències musicals del grup ha agradat força al seu públic habitual i ha entrat bé al nou públic. Un concert molt potent que va deixar un molt bon gust de boca.
DIVENDRES 5 DE JULIOL
Divendres va esdevenir el primer dia fort de concerts, amb activitat musical des de dos quarts de cinc de la tarda fins ben bé dotze hores després. Varietat d'estils: pop, rock, cantautors, metal... per a tots els gustos.
16:30 - QUIM VILA - CARPA CLUB
Encara amb el dinar al coll, en Quim Vila va ser l'encarregat d'obrir la tarda musical, amb un concert acústic a la Carpa Club, escenari on únicament hi actuaven DJ's i es punxava música durant la resta del temps. Acompanyat per la banda "Eutanàsia col·lectiva", formada per un contrabaixista i un guitarrista, el cantautor de Moià ens va oferir un concert de cançons amb ritmes de blues i amb molta comunicació verbal amb el públic entre cançó i cançó. Molts comentaris sarcàstics i lletres força crítiques, que van aixecar algunes rialles entre el públic, que gaudia de la tranquilitat i la temperatura més baixa de la carpa a aquella hora.
18:00 - DEPT - ESCENARI PRADES
Als Dept tampoc els va tocar una hora massa bona per presentar "Estació Zero" al Senglar. Feia força calor i la gent encara no s'havia acabat de recuperar de la gresca del dia abans, però això no va impedir que el grup s'entregués al màxim en aquest bolo i oferís un concert bastant potent, en el qual van comptar amb la col·laboració del DJ Ritxi Diéguez, que rondava per allà fent de tècnic als escenaris. Un concert més curt dels habituals en la gira de presentació d'aquest primer disc, en el qual no van poder tocar tots els temes del disc, però sí que van interpretar un tema no inclòs en aquest disc que ja han tocat en bastants concerts: "La Nit".
19:00 - SAPO - ESCENARI SENGLAR
El primer concert de l'edició d'enguany a l'escenari gran va anar a càrrec dels Sapo. Tot i que ells van comentar que els agraden més les sales petites, el cert és que en aquest escenari va donar la impressió que s'hi trobaven molt millor, sobretot per la gran mobilitat que tenien tant en Gabi Díaz com en Jordi Busquets. En alguns moments del concert, fins i tot es van enfilar als dos altaveus laterals.
En aquest bolo, a més de tocar bona part de les cançons de "Vatua", també van aprofitar el ressò del Senglar Rock per presentar alguns temes nous, dels quals un ens va impactar bastant, ja que parlava dels "Madelmans" i altres joguines de fa uns quants anys.
També cal destacar la "dedicatòria" de la cançó "Am caus malament" a un assistent que sembla ser que havia insultat en Gabi.
20:00 - VAN DE KUL - ESCENARI PRADES
Dos anys després de la seva primera actuació al festival, els Van de Kul hi han tornat aquest any per presentar el seu tercer treball "Sense pressa". El concert va servir també perquè el cantant del grup, Jordi Planagumà, pugués descansar una estona de la seva tasca de producció del festival i ho va fer molt animat sobre l'escenari. En una hora en què el sol ja començava a caure (tot i que no era massa intens) els de la Cellera van oferir una combinació de temes dels seus tres discos i van finalitzar amb l'habitual versió de l'"Estaca" d'en Lluís Llach. Un concert força potent que va aplegar bastanta gent a escoltar i ballar els ritmes dels Van de Kul.
21:00 - GLISSANDO* - ESCENARI PRADES
Seguint amb una tarda de pop, els barcelonins Glissando* van aparèixer per primer cop al cartell del festival i ho van aprofitar per presentar el seu primer disc de títol homònim al nom del grup. En principi a aquesta hora havien de tocar Els Pets, però hi va haver un canvi d'horari i ho van fer primer els Glissando*.
Les cançons del citat primer disc van omplir de bona música el recinte del festival, tot i que el nou horari no era el més adequat per la proposta de la banda i al ser abans d'Els Pets va fer que molta gent estés més pendent d'anar a veure els de Constantí. Tot i així Glissando* ja s'ha estrenat al Senglar i esperem que no sigui la seva darrera actuació.
22:00 - ELS PETS - ESCENARI SENGLAR
Un dels grups més esperats pel públic i els mitjans, que feia dos anys que no actuaven al festival de Montblanc. S'havia comentat que potser oferien un concert amb repertori diferent a l'habitual, però el cert és que no va variar massa respecte els anteriors. Moltes cançons del "Respira" i "Sol", els seus dos darrers discos i d'estil pop. També varen fer algunes incursions al "Bondia" i van tocar algun tema dels més antics com "S'ha acabat". Concert de poc més d'una hora de durada en el que hi va faltar la presència de "Les Llufes".
Un dels elements més destacables del concert va ser l'espectacular joc de llums que il·luminaven l'escenari.
23:30 - KITSCH - ESCENARI PRADES
Després d'una tarda-vespre basada sobretot en ritmes pop, els Kitsch van arribar amb la força de les seves guitarres i amb el "Kitsch 7" sota el braç. Un concert realment electritzant protagonitzat per la banda banyolina, que a la gira d'enguany compten amb el bateria Àngel Abad. Els Kitsch repetien al Senglar, al qual ja hi van assistir l'any passat. A més de la bateria, també porten les bases pregravades que sempre han caracteritzat el grup.
00:30 - DOVER - ESCENARI SENGLAR
El principal grup convidat d'aquest any, que va portar el seu rock dur a la Conca de Barberà. Va ser un concert amb una línia bastant monòtona i amb poca diferència entre les diferents cançons.
Volem comentar també que els membres del grup no van venir únicament a tocar, sinó que a la tarda van presenciar alguns dels concerts. Amb especial interès van assistir al dels Sapo, que sembla que van entusiasmar-los bastant.
02:00 - MESCLAT - ESCENARI SENGLAR
L'últim concert de la nit a l'escenari gran va anar a càrrec d'un dels grups amb més concerts del moment. Els Mesclat van fer un bolo molt en la línia dels que porten fent des de l'aparició al mercat del seu primer disc. Juntament amb els concerts de Dover i Els Pets, aquest va ser un altre dels més multitudinaris del dia i les seves cançons van omplir de festa l'esplanada dels escenaris. En aquesta actuació, a més de tocar molts dels temes del primer disc també en van tocar d'altres no inclosos en aquest treball, però més o menys habituals als seus bolos.
03:30 - LA PADRINA - ESCENARI PRADES
Aquesta orquestra de ball de Reus no va acabar d'encaixar al festival, ja que el tipus de música que toquen no és el més apropiat per aquestes ocasions, sinó que és més típic de balls de festa major. Tot i així van intentar animar el personal en una hora en la que pocs aguantaven ja després de dotze hores de música sense parar.
DISSABTE 6 DE JULIOL
Al matí, es va realitzar una altra preliminar del Sona 9, a l'escenari Montblanc situat a la plaça Major de la vila ducal.
Quatre formacions més van participar en el concurs Sona 9 tocant en directe les cançons incloses en les seves respectives maquetes.
Un descans al migdia i a partir de les 4 tretze hores més de música sense parar.
11:00 - DÈNEU - ESCENARI MONTBLANC
Els primers en actuar, provinents d'Elx, van ser els Dèneu. Moltes hores d'autopista, però, contents de poder participar.
11:30 - OVNI - ESCENARI MONTBLANC
Tot seguit van pujar a l'escenari els Ovni d'Amposta, els quals van haver de preparar un repertori a corre cuita, ja que van tocar en substitució d'una altra formació.
12:00 - THE BIG SERRÀNDEZ ORQUESTRA - ESCENARI MONTBLANC
The Big Serràndez Orquestra és un curiós duet de Malgrat de Mar amb unes lletres molt directes: els tercers en tocar.
12:30 - GADEGANG - ESCENARI MONTBLANC
Per últim una proposta molt original a càrrec d'uns cambrilencs, en l'apartat de folk-noves músiques.
16:30 - JOAN TONI SKARABAT - ESCENARI PRADES
Després de la matinal de Sona 9 i d'un descans per dinar, en Joan Toni Skarabat fou l'encarregat d'inaugurar la tarda musical a l'escenari Prades. Cantautor mallorquí que practica un pop melòdic força tranquil. Mala hora per tocar amb la gent encara no recuperada de la nit anterior i amb una xafogor que no convidava massa a plantar-se davant l'escenari. Això sí, els grup va donar el màxim en els 40 minuts que van estar tocant.
17:15 - MIQUEL GIL - ESCENARI PRADES
Tal com va dir el mateix Miquel Gil, ells eren uns infiltrats en un festival de rock. El seu folk no va acabar d'encaixar dins la programació del festival i ben poca gent va presenciar aquest segon concert de la tarda. Amb una banda carregada d'instruments de caire més tradicional com són mandolines, acordió i una tenora. Destacar la presència com a guitarrista de Toni Xuclà, acompanyant aquest músic valencià.
18:00 - WHISKYN'S - ESCENARI SENGLAR
Els de Reus ja van aplegar força més gent a l'escenari gran, sobretot de la més jove del festival. L'actuació dels Whiskyn's es va caracteritzar pel seu pop lleuger i, sobretot, en les cançons de "LLuny", el seu darrer disc i també del "De la nit al dia", l'anterior a aquest. Els Whiskyn's ja tenen experiència a tocar al Senglar Rock i això és va notar al concert que van oferir.
19:00 - AQUITAMXÉ - ESCENARI PRADES
Una de les propostes més interessants d'aquest Senglar van ser el tercer grup de la Cellera que hi va actuar. Les cançons de "Mils d'ocells que passen pel teu cap" sonen realment bé en directe. Aquesta temporada ja us hem comentat alguns concerts del grup en sales i aquest era el primer que feien en un escenari exterior. Tot i tocar en una hora no massa habitual, es va aplegar una bona quantitat de públic amb ganes de sentir el grup, cosa que els seus membres van agrair. No van tenir temps de repassar tot el disc, però sí que van aprofitar el marc del Senglar per tocar dues cançons que ja han anat fent durant els darrers concerts i que no formen part d'aquest disc. Cal dir que al principi del concert l'Agnès va tenir uns problemes tècnics amb el seu teclat, però que els tècnics van arreglar ràpidament, el teclat és un dels instruments que caracteritza millor el so Aquitamxé i sense ell de ben segur que hauria sonat ben diferent el concert.
20:00 - MENAIX A TRUÀ - ESCENARI PRADES
Quasi sense descans, el trio Xuclà-Muñoz-Juanico va sortir a l'escenari del Senglar per segon any consecutiu. L'any passat a la carpa varen presentar el primer disc i aquest any van arribar a Montblanc amb un nou treball sota el braç: "Petits moments d'estricta simpatia", que a diferència del primer disc, aquest és gravat en estudi. Sense deixar de banda el primer disc, van centrar-se sobretot en els temes del segon. A diferència dels bolos habituals d'aquesta gira en teatres, en aquest no van parlar tant, doncs tenien només una hora i als teatres els seus concerts duren quasi dues. De totes maneres no hi va faltar alguna de les bromes habituals entre cançó i cançó.
21:00 - MERCEDES PEÓN - ESCENARI SENGLAR
Una de les sorpreses del festival va ser la d'aquesta convidada gallega, que va omplir el festival amb la seva fusió de folk i música tradicional gallega.
22:30 - BERRI TXARRAK - ESCENARI PRADES
I del tradicional convidat gallec al basc. Enguany l'organització va optar per un grup força dur, els Berri Txarrak de Nafarroa. Grup que basa la seva música cantada en euskera en una combinació potent de guitarres molt distorsionades i uns ritmes de bateria molt accelerats.
23:30 - LAX'N'BUSTO - ESCENARI SENGLAR
El grup que no ha faltat en cap de les cinc edicions del Senglar Rock. Aquest any però són ells qui tenien una absència destacada, la de Cristian G. Montenegro, que degut a una malaltia no va poder assistir a aquest concert. Des d'aquí li desitgem una ràpida recuperació. A més de l'absència del Cristian, també hi va haver una altra novetat, la presència als teclats d'Eduard Font, ex-teclista de Sopa de Cabra. Entrant en termes del concert poc a destacar, gairebé el mateix repertori que al concert de l'any passat, però sense cap espectacle escenogràfic.
01:30 - CHEB BALOWSKI - ESCENARI PRADES
Per tancar la nit de dissabte unes propostes del mestissatge que actualment està causant sensació. I per començar, Cheb Balowski, banda barcelonina amb cantant algerià, que combina temes en català, castellà i àrab. Potent banda amb teclats, vents i violí i la presència d'una noia que fa veus i balls tradicionals àrabs. Era tard, però encara quedava gent amb ganes de gresca que van fer aixecar força polseguera.
04:00 - LA CARRAU - ESCENARI PRADES
I per finalitzar la nit, tocades les 4 de la matinada, els terrassencs de La Carrau es van encarregar d'acabar les poques forces dels que quedaven d'assistents a aquest concert. Presentant el seu primer treball anomenat "Una dotzena" van acabar d'aixecar la darrera polsegada després de més de dotze hores seguides de música als dos escenaris principals.
DIUMENGE 7 DE JULIOL
El matí de diumenge 7 de juliol encara va tenir força activitat musical a l'escenari Montblanc del Senglar Rock.
11:30 - ÒWIX - ESCENARI MONTBLANC
Amb la gent molt cansada després de tres nits de festival, aquest grup del País Valencià es va encarregar d'estrenar els concerts del diumenge, darrer dia del festival. Quartet format per guitarra, baix, bateria i violí/teclat, va interpretar durant trenta minuts alguns dels seus temes propis.
12:00 - ALQUIMISTES FOLLS - ESCENARI MONTBLANC
Després de l'actuació dels valencians Owix, i sota un sol que cada vegada picava més, els Alquimistes Folls, amb el seu cantant a pit descobert, van oferir les seves peculiars cançons.
12:30 - SUTRAK - ESCENARI MONTBLANC
A continuació Sutrak, que encara que la mitjana d'edat dels seus integrants ratlli ja la trentena d'anys, afirmen que encara són una promesa del rock cantat en català.
13:00 - LA CAIXA FOSCA - ESCENARI MONTBLANC
Però, sense dubte, els qui més van fer ballar i millor van connectar amb el públic aquell matí de diumenge van ser els barcelonins de La Caixa Fosca.
17:15 - GRUP DE FOLK - ESCENARI MONTBLANC
Per cloure el festival va tenir lloc en el mateix escenari, a un quart de sis de la tarda, l'actuació del Grup de Folk.