L'edició d'enguany del Mercat de Música Viva de Vic va concentrar les activitats majoritàries els dies 14 i 15 de setembre, tot i que el 13 i el 16 també van tenir alguns concerts. L'organització va ser molt bona, l'experiència de 13 edicions fa que sigui el festival més ben organitzat, si bé tenin una petita discrepància amb els horaris de concerts: al vespre-nit es feien en hores simultànies o en espais curts de temps la majoria dels concerts i això va impedir que nosaltres i el públic puguéssim assistir a tots els que volíem; a més durant la resta del dia quedaven força hores mortes, en les quals es podrien haver posat alguns concerts i així no saturar la franja nocturna i evitar que grups grans eclipsin els que comencen (cas de Fermín Muguruza i Papa:noes). Per la resta de coses tot perfecte, esperem que tinguem mercat per molts més anys.
DIVENDRES 14 DE SETEMBRE
20:00 - Escenari Rambla de Bars - Final del concurs de maquetes Sona 9
Terra Baixa, Sapo i La Tarambanda
Els Terra Baixa de Sabadell, van ser els primers finalistes a pujar a l'escenari. Tenien 40 minuts per poder mostrar el seu directe al públic i al jurat. El grup del Vallès va tocar cançons d'un pop lleuger amb la característica particular del so de la flauta en algunes cançons.
Tot seguit els manresans Sapo van deixar bocabadats a tots els qui ens trobàvem davant l'escenari amb el seu directe espectacular i humorístic. El seu cantant no parava de saltar, cridar i animar a tothom, mentre el guitarrista Jordi Busquets feia una veueta primeta que aixecava les rialles del públic. Els del Bages es van mostrar com un dels ferms candidats a guanyar el concurs degut a la seva proposta totalment innovadora.
Va tancar la final el grup de Valls La Tarambanda. Sense poder fer proves de so i amb nou bateria van tocar amb més força que mai. La seva música va captivar a la majoria dels assistents a la final i les bones vibracions que transmeten de dalt de l'escenari cap al públic van despertar molta simpatia i van rebre forts aplaudiments a cada cançó. La Tarambanda és, sens dubte, un dels grups joves amb més projecció del panorama actual. Si aconsegueix un bon suport d'aquí uns anys poden ser èxit de vendes.
Volem afegir que degut a la coincidència d'horaris i la distància, no vam poder assistir als concerts de Dr. Calypso i Dusminguet, que es feien a la mateixa hora a la Plaça Major.
23:00 - ESCENARI RAMBLA DE BARS - PAPA:NOES
Els darrers guanyadors de l'antic Concurs de maquetes Enderrock van tenir l'oportunitat de presentar les cançons que formaran el seu primer disc al lloc on es van proclamar guanyadors l'any passat. La ja comentada coincidència d'horaris va fer força mal als tarragonins, ja que exactament a la mateixa hora tocava el basc Fermín Muguruza a la Plaça Major i el públic que hi havia a la Rambla de Bars era força escàs. Tot i així la qualitat musical del grup va quedar sobradament demostrada. La combinació de les bases samplejades amb la guitarra elèctrica i la veu de l'Albert Jordà és un dels trets més característics d'aquest grup, que últimament s'estan donant a conèixer arreu del país. A Vic no hi podien faltar i, tot i no tenir massa públic, ens van oferir un molt bon concert.
23:30 - ESCENARI SUCRE 1 - ANTÒNIA FONT
L'alternança de concerts en els tres escenaris de la zona del Sucre no ens va permetre veure tots els concerts sencers, ja que duraven 50 minuts, però s'alternaven d'un escenari a l'altre cada mitja hora. Així, mentre els Papa:noes interpretaven les darreres cançons del seu concert, al Sucre 1 hi pujaven els mallorquins Antònia Font. El grup mallorquí va arribar a la capital osonenca per presentar les cançons del seu segon disc "A Rússia", unes cançons d'estils força variats, però amb alguna cosa que marca la línia del grup. Potser la peculiar veu de Pau Dabon o el so del teclat sempre present a totes les cançons. Aquest grup s'està consolidant a Catalunya i és un dels que té més acceptació a la seva illa natal. Un fet que ho demostra és el bon nombre de seguidors mallorquins que van acompanyar el grup fins el Mercat de Música Viva de Vic.
00:00 - ESCENARI SUCRE 2 - MESCLAT
La barreja de músics de diferents grups que formen els Mesclat van començar la seva actuació a la mitjanit. No va poder ser amb la cercavila habitual per entremig del públic abans d'arribar a l'escenari perquè l'accés a aquest era una mica complicat. El que no va faltar van ser les bones cançons festives i reivindicatives que acostumen a fer sonar. Cançons contra els Borbons, sobre les begudes alcohòliques, nadales ingrates i fins i tot la crida a que torni el famós bandoler Joan de Serrallonga (cançó tradicional catalana). Un grup que va animar força els prop de mil assistents que corejaven les cançons, aplaudien i molts d'ells també ballaven.
01:00 - ESCENARI SUCRE 2 - POMADA
En Carles Belda ja no va baixar de l'escenari i va enllaçar els dos concerts. Juntament amb l'Helena Casas forma aquest duet de música cent per cent ballable. Amb les cançons del seu autoproduït "Disc 1" van fer botar el personal que seguia la combinació de la música tradicional de l'acordió i la pandereta i les bases samplejades. Pomada és un dels grups de fusió que últimament sona més pels festivals musicals del país: Senglar Rock, Altaveu i ara MMVV. Aquest concert també va reunir prop de mil persones, que encara ballaven més que en els anteriors. Semblava doncs que la intensitat anava creixent a mesura que avançava la nit.
01:30 - ESCENARI SUCRE 1 - BRAMS
Abans de començar el concert de Brams ja havia acabat el de la Plaça Major. La gent, encara amb ganes de gresca, es va acostar cap al recinte del Sucre i hi va entrar en massa. La quantitat de públic era tant gran que moure's pel citat recinte era una mica complicat. Aleshores va començar el concert del grup bergadà, com fan últimament amb la cançó Aldea Global. El repertori del concert va ser pràcticament el mateix que el concert que havien ofert uns dies abans a Barcelona, amb motiu de la diada. Un repertori basat sobretot en el darrer disc Aldea Global Thematic Park, amb importants pinzellades del Tot és possible i alguns dels seus clàssics habituals com són Massana o Vull per demà. Les 4000 o 5000 persones que hi havia van saltar de valent, al mateix temps que lluïen estel·lades i corejaven frases independentistes. Actualment, els Brams són el grup català més compromès amb la causa nacionalista. En l'aspecte musical, cal dir que des del Tot és possible aquest grup té una banda força compacta, amb només una guitarra i dos vents, cosa que ha obert el ventall de sonoritats. En Titot ara ja no canta tota l'estona cridant, les veus estan molt més treballades i les lletres són força més elaborades que les dels inicis. Aquest últim disc els ha encaminat definitivament cap a aquesta línia, que creiem del tot encertada. Finalment afegir que un grup amb la quantitat de seguidors com és Brams hauria d'haver actuat a l'escenari de la Plaça Major, perquè el recinte d'El Sucre es va quedar petit per la quantitat de gent que hi havia.
DISSABTE 15 DE SETEMBRE
19:00 - RECINTE FIRAL EL SUCRE - LITUS
Una actuació sorpresa. Dins els stands que hi havia al recinte firal El Sucre n'hi havia un que pertanyia a l'Ajuntament de Sabadell, dins d'aquest hi havia la coordinadora de musics d'aquesta localitat i un membre d'aquesta coordinadora, Carles Ruiz "Litus", cantant del grup Mutis, ens va oferir una curta actuació acústica, en la qual va interpretar cançons de l'anomenat grup vallesà i també alguna versió, com Girl dels Beatles.
21:00 - PLAÇA MAJOR - WHISKYN'S
Els reusencs Whiskyn's ja fa molts anys que mereixien aquesta actuació, però fins l'edició d'enguany no es van poder estrenar a l'escenari principal del Mercat. Van tenir una hora per poder mostrar els seus temes habituals, quan ja estan a punt de treure el que serà el seu cinquè disc. El quintet va oferir el seu pop d'influència britànica basat sobretot en les cançons de Lila i De la nit al dia, els seus dos anteriors discos. Es va notar les ganes que tenia la gent de veure'ls, car la plaça estava força plena.
21:30 - RAMBLA PASSEIG - SR. GONZÁLEZ
El grup de Sant Feliu de Guíxols, conegut pel fet que el seu bateria sigui en Pep Bosch (Sopa de Cabra), està aprofitant alguns dels festivals més importants d'aquest any. El grup va mostrar l'experiència que tenen els seus integrants amb una bona dosi del seu rock amb molta influència de funk i ritmes accelerats. Van aplegar força gent, que volia una alternativa més marxosa que la que s'oferia en altres llocs.
23:30 - PLAÇA MAJOR - ELS PETS
Un dels grups més esperats del festival eren els de Constantí, que igual que Fermín Muguruza la nit anterior, van aconseguir reunir prop de 40.000 persones al centre de Vic. A més es van fer pregar una mitja horeta ben bona, perquè inicialment l'hora prevista pel començament del concert era les 11 de la nit.
L'actuació va començar amb el single "Estúpidament Feliç", acompanyat d'uns efectes pirotècnics i la tònica del concert va seguir amb les cançons més pop de Respira i també del Sol, els seus dos últims discos. No podem explicar més ja que a aquella mateixa hora tocava Camps a la Rambla de Bars.
23:30 - RAMBLA DE BARS - CAMPS
Com ja hem dit aquest concert coincidia amb el d'Els Pets i això ens va impedir poder fer cròniques senceres dels dos concerts. Quan vam arribar al de Camps ja era en la seva recta final, però ens vam endur una grata sorpresa: tot i tocar al mateix temps que els de Constantí, hi havia força seguidors en aquest concert; podem dir aquella frase que "hi ha gent per a tot". També volem fer una menció a la potent banda que porta el músic osonenc, amb alguns exmembres de Sau i altres músics de reconeguda carrera.
00:15 - RAMBLA DE BARS - XAVI VIDAL
Aquesta és la darrera actuació a la qual vam assistir i ens va deixar molt bon regust de boca. Per fi l'excantant de La Gran Aventura podia tocar en una hora decent en un dels festivals més importants del panorama català, ja que tant a la Fira del Disc com al Senglar li va tocar "l'hora dels cafès", infuint directament en la presència de públic.
En aquesta ocasió va donar a conèixer les cançons del seu primer disc "Intro" a la Catalunya central i el públic va respondre molt positivament. A més de les cançons habituals, va fer alguna versió de David Bowie, temes de La Gran Aventura i alguna cançó pròpia inèdita.