nou?
logotip decibel.cat

Crítiques de discos

Cercar discos
Abús - A can Pistraus
Grup: Abús
Àlbum: A can Pistraus
Discogràfica: Ariadna Records
Any: 2006

Després de Son (2002) i Mèltic (2004), Abús segueix la seva trajectòria amb la tercera entrega també en any parell (2006). 'A can pistraus' és el títol escollit per aquest tercer disc en el qual Agustí Busom ha donat forma a les seves noves composicions i cal destacar la curiositat que podem trobar al llibret que són les dates en què esva composar cada tema. El disc és força coherent amb tota la trajectòria del cantautor barceloní i segueix apostant fort per unes composicions molt personals arranjades amb unes contundents pistes de guitarres elèctriques. Bona part del disc està fet únicament amb la presència dels instruments més bàsics del rock: baix, guitarres i bateria, tot i que el músic Àlex Torío ha posat el seu piano en diverses cançons. Darrerament se'ls ha pogut veure actuar junts i aquesta presència al disc enforteix més la relació dels dos cantautors. Les lletres, en concordança amb les composicions, també són de caire molt personal, tal com correspon a un cantautor, però en el cas d'Abús se centra especialment en temes quotidians, tot i que també es deixen entreveure reflexions més profundes. El disc ha estat editat per Ariadna Records que d'aquesta manera reapareix després d'un període força silenciós amb una proposta que s'acosta més als principis de la discogràfica: editar música independent, personal i de qualitat i aquest disc penso que encaixa perfectament en aquests paràmetres.

Jordi Garcia
Abús - Mèltic
Grup: Abús
Àlbum: Mèltic
Discogràfica: DiscMedi
Any: 2004

El segon treball discogràfic d'Abús segueix per la línia que va iniciar amb "Son", tot i que s'hi evidencia una evolució natural de la sonoritat, que en aquest disc assoleix un nivell de qualitat força elevat. Potser un dels elements més rellevants d'aquesta nova sonoritat és el tractament de les guitarres, que en general són directes i esmolades, però ben adequades a cadascuna de les composicions. Cal reconèixer el gran mèrit d'Abús d'aconseguir un disc d'aquesta qualitat pràcticament amb la formació bàsica de baix, bateria i guitarres, que només es complementa amb diverses veus destacades del panorama musical català (Roger Mas, Gerard Quintana, Teresa Gea, Helena Miquel d'Élena o Paul Fuster) i alguns instruments de percussió.

Les lletres es mouen per terrenys força pessimistes, tot i que en molts casos sempre mostren una escletxa oberta a l'esperança que les coses puguin millorar. Destacaria especialment els temes: "Desarrelat", en el qual compta amb una encertadíssima col·laboració de Roger Mas, ja que la cançó podria encabir-se perfectament en un disc del cantautor solsoní, però també conté la marca d'Abús; "Ull d bou", amb un interessant duet amb l'Helena Miquel i una sensacional descripció de Moscou.

Jordi Garcia
Abús - Son
Grup: Abús
Àlbum: Son
Discogràfica: DiscMedi
Any: 2002

Des de Barcelona ens arriba aquesta proposta, projecte personal d'Agustí Busom. Lletres i música fosques que mostren l'estat d'ànim del seu autor, que defugen dels convencionalismes establerts i pretenen obrir una línia diferent al panorama musical català. No són cançons per botar i ballar sinó que requereixen una escolta tranquil·la i amb deteniment.
Música basada en el so omnipresent de la guitarra acústica, acompanyada per una banda amb baix, guitarra, teclat i bateria i també amb percussions i alguns instruments de corda. La veu d'Agustí Busom també és un dels trets més característics d'aquest treball i combina perfectament amb la de Teresa Gea a la cançó "Cap espès", una de les més intenses del disc.

Jordi Garcia
Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal