nou?
logotip decibel.cat

Whiskyn's

Whiskyn's logo

Biografia:

Whiskyn's neix a Reus (Tarragona) a mitjans de 1992 després de la dissolució del grup Terrat 26 (1989-1991) i de la modificació d'algun dels seus components.

1992

El desembre de 1992 enregistren la seva primera i única maqueta als estudis Entrepins de Tarragona.

1993

El maig de 1993 enregistren el seu primer disc, compartit amb dos grups més (Impresentables i Alta tensió) sota el títol genèric de 'Els joves' (Al·leluia Records). La presentació del disc es fa amb un concert dels tres grups a la sala Zeleste de Barcelona el dia onze de setembre del mateix any.

Aquell mateix estiu esdevenen guanyadors del certamen de promoció musical UT-93 Música, un concurs d'àmbit provincial, i fan més d'una vintena de concerts per diferents pobles de Tarragona.

1994

L'octubre de 1994 surt al mercat el primer L.P. íntegrament de la banda, que porta per títol el mateix nom del grup: 'Whisky'ns cullons' (Al.leluia records). La gravació es realitza als estudis Trama de Badalona.

Aquell any guanyen el concurs musical tarragoní 'Canya'n'roll 94' i realitzen una vintena d'actuacions.

1995

El 1995 segueixen promocionant el primer disc en diferents mitjans de comunicació i fan un seguit de 35 concerts per tot Catalunya.

1996

A començaments de 1996 graven el seu segon disc 'Toc al dos' (Al·leluia records). La producció va a càrrec de Joan Reig (bateria de Els Pets) i hi destaquen les col·laboracions de Ricard Puigdomènech (guitarrista dels Trogloditas), Xavier Macaya (violinista de Lluís Llach) i Nando Yuste (Camàlics). La presentació oficial d'aquest disc es celebra amb un concert a la sala Bikini de Barcelona el dia 24 d'abril. Paral·lelament, es duu a terme l'enregistrament del vídeo-clip de la cançó 'Broker' a càrrec del prestigiós realitzador de televisió Orestes Lara (TV3, Tele 5,...).
Aquest mateix any el grup intervé a la pel·lícula 'Un cos al bosc' dirigida per Joaquim Jordà, on el cantant del grup (Joan Masdéu) hi interpreta un dels papers principals junt amb Rossy de Palma, Ricard Borràs, Julieta Serrano, Jaume Valls i altres actors destacats. Aquest esdeveniment dóna un important impuls en quant a la popularitat de la banda.

Aquest any, el grup també col.labora amb la cançó 'Home de món' en el disc recopilatori homentatge a Neil Young 'Com un Huracà' (DiscMedi), junt amb les formacions més destacades del panorama musical català: Sopa de Cabra, Els Pets, etc...

La ruta de concerts de 'Toc al dos' finalitza a finals d'estiu de 1997 amb un balanç de més de seixanta concerts per arreu del Principat, País Valencià i Illes Balears.
Pel que fa a la promoció d'aquest disc en els mitjans de comunicació , el grup intervé en diferents espais de premsa, ràdio i televisió.

1997

Durant el 1997, a part de les diverses actuacions per diferents poblacions de Catalunya, cal destacar l'intervenció de Joan Masdéu, com a un dels protagonistes, en la sèrie de TV3 'El joc de viure', interpretant el paper del 'Lleó'.

El grup canvia de companyia discogràfica i signa contracte amb DiscMedi. Al mateix temps també canvia d'oficina de contractació i fitxa per RGB Management.

Durant la tardor d'aquest mateix any els Whiskyn's enregistren el seu tercer disc: 'Lila' (DiscMedi), als estudis Aurha d'Esplugues de Llobregat sota la producció artística del guitarrista Marc Grau i el bateria de Els Pets, Joan Reig.

Paral·lelament s'enregistra el vídeo-clip del primer single: 'Guia'm'. La presentació oficial del disc es celebra a la Sala Bikini de Barcelona el 26/03/98.

1998

La gira de l'any 1998 compta amb un total de 40 concerts pel Principat de Catalunya i illes Balears dels que cal destacar els realitzats a: Doctor Music Festival, Música Viva de Vic, Fira del Disc Barna, Reus i Girona, Sala Bikini, Senglar Rock de Prades, etc.

Cal destacar també, que a partir d'aquest tercer disc el grup decideix escurçar-se el nom. Així doncs, passa de dir-se Whiski'ns cullons a dir-se a partir d'aquest moment Whiskyn's.

1999

El gener del 1999 comencen una gira acústica pels teatres d'arreu de Catalunya que durarà fins al mes de juny.

A l'estiu d'aquest mateix any es reemprenen els concerts elèctrics de la gira 'Lila' i simultàniament es comença la pre-producció del quart disc dels Whiskyn's titulat 'De la nit al dia'

La gravació la realitza Maurizio Tonelli als estudis Aurha d'Esplugues de Llobregat, durant el mes de setembre'99, sota la producció artística de Josep Thió (Sopa de Cabra). El disc compta amb col.laboracions destacades com la de Lluís Gavaldà (Els Pets).

'De la nit al dia' surt al mercat a mitjans d'octubre '99 i un cop finalitzada la corresponent campanya promocional, Whiskyn's enceten la nova 'Gira de la nit al dia-00' amb dos concerts a la sala Zeleste de BCN (17 i 18 de desembre '99). En total, aquest any fan 40 actuacions per tot Catalunya.

2000

Al mes de gener del 2000 es fa entrega a Whiskyn's, a la Diputació de Tarragona, del premi 'Els més populars del '99'. Aquest premi l' atorga la Cadena Cope-Cadena 100 a les diferents personalitats que més han destacat per la seva tasca a la província durant l'any. En aquest cas per la popularitat del anterior disc del grup, 'Lila'.

El mes de març del mateix any el grup rep el premi Enderrock a 'La millor portada de disc' entre tots els editats a Catalunya durant el 1999. El premi és per al disc 'De la nit al dia'.

2001

L'any 2001 Whiskyn's ofereixen 25 concerts més de 'De la nit al dia'.

Aquesta gira acaba el setembre amb un balanç total (2000-2001) de 65 concerts. Una de les actuacions més destacades de l'any és a la Plaça Major del Mercat de la Música Viva de Vic davant de 15.000 persones. Una altra actuació important de 2001 és al 25è aniversari de Diari AVUI al Palau St. Jordi de BCN davant de 14.000 persones.

Durant tot el mes de setembre de 2001 el grup enregistra 'Lluny', el seu cinquè disc, sota la producció artística de Josep Thió i per segon disc consecutiu. La gravació es du a terme al mateix local d'assaig del grup mitjançant el desplaçament d'una unitat mòvil fins al mateix recinte. D'aquesta manera s'aconsegueix crear un caliu i una tranquilitat a l'hora de gravar les cançons difícil d'aconseguir fora de casa. Les mescles i mastering es realitzen als estudis Music Lan d' Avinyonet de Puigventós durant la primera quinzena d'octubre 2001. L'enginyer de so és Joan Trayter.
El resultat són 12 cançons pop, d'arrels clarament anglosaxones , on queda palès el bon gust del grup alhora de fer melodies i bones tornades.

'Lluny' surt al mercat al novembre del mateix any i paralel·lament comença a Reus la 'Gira Lluny 01-02' que portarà de nou al grup per tota la geografia catalana.

2002

La primavera 2002 Whiskyn's compleixen el 10è aniversari com a formació i ho cel.lebren amb un concert especial a L'Espai de Barcelona el 26 de maig del 2002 acompanyats d'un seguit de convidats de luxe, tots ells components de les principals bandes de l'escena musical catalana, amb qui Whiskyn's han compartit cartell diverses vegades al llarg d'aquests deu anys i que en aquesta ocasió els ajuden a repassar les cançons més representatives de la banda. Els músics convidats són: Lluís Gavaldà i Joan Reig (Els Pets), Pemi Fortuny (Lax'n' Busto), Gossos, Ricard Puigdomènech (Los Trogloditas), Josep Thió (Sopa de Cabra), Titot (Brams).

Whiskyn's són els escollits per a inaugurar, el mes d'octubre, el Primer Circuit Català de Sales, que es posa en marxa gràcies a la iniciativa de Ressons i ASACC i que duu al grup a tocar per tretze de les millors sales de concerts de Catalunya.

L'any 2002 es tanca amb un balanç de 50 concerts de la 'Gira Lluny' dels que, a part dels realitzats per tota la geografia catalana, en destaquen els que el grup fa, per primer cop, fora dels Països catalans a poblacions com ara Cáceres i Badajoz.

El desembre d'aquest any s'edita el disc de nadales 'Altres cançons de Nadal, 2' (Música Global) en el que el grup hi participa amb la cançó inèdita 'Nadal en soledat', composada expressament per a l'ocasió.

2003

El grup continua tocant per tota la geografia catalana oferint, aquest any, un espectacle basat en un repàs de les cançons més destacades de la seva primera dècada com a grup.

Simultàniament, Whiskyn's es concentra en la composició i arranjament de les noves cançons que donaran forma al seu proper disc.

Durant tot el mes de desembre el grup es concentra als estudis Tívoli del Vendrell per gravar el seu nou disc (el sisè de la seva trajectòria) sota la producció artística de Pemi Rovirosa que s'estrena com a productor de la banda.

2004

WHISKYN'S comencen l'any amb un nou disc gravat i el mes de gener es desplacen fins als estudis Grabaciones Silvestres de Marc Parrot per a realitzar-ne les mescles. La producció del disc finalitzarà als estudis Impact Mastering on es fa el masteing del disc.
WHISKYN'S acaba el mes de gener d'aquest any amb un nou disc sota el braç. Un disc farcit de bones cançons que fa que diversos sectors de la premsa especialitzada i el propi públic el valorin com el millor disc de la carrera del grup fins al moment.

El disc el titulen On ja que aquest és un clar posicionament del grup tant musical com pel que fa al missatge de les lletres.

Musicalment, amb On, Whiskyn's troba definitivament el seu lloc, la seva parcel.la musical, el seu propi segell d'identitat a través d'unes cançons que constaten més que mai el bon gust de la banda alhora d'elaborar grans melodies.
Un so ple de personalitat gràcies a l'acurada producció de Pemi Rovirosa, una peça clau en aquest disc, i a les creatives mescles de Marc Parrot. On es posa a la venda l'ú de març d'aquest any.

Coincidint amb la gravació del nou disc, WHISKYN'S finalitza la rel.lació amb la fins aleshores la seva discogràfia (Discmedi), amb qui havia editat els seus tres darrers discos, i fitxa per a Musica Global, la seva nova companyia, qui publica On.

WHISKYN'S acaba l'any 2004 amb un balanç més que satisfactori pel que fa als resultats del seu darrer disc On. Les bones xifres vendes, el reconeixement per part tant de públic com de crítica i una extensa gira de concerts arreu dels països catalans (dels que en destaquen per la gran afluència de gent el del Senglar Rock, Festes de la Mercè de BCN, Festes de Gràcia de BCN, Festa Major de la Misericòrdia de Reus, etc.) situen el grup al capdavant de l'escena musical del país.
D'altra banda, publicacions de premsa especialitzada com la revista Mondo sonoro o el suplement Rock & Clàssic del diari Avui consideren On com un dels millors discos editats el 2004.
Tot plegat fa que el grup es trobi en el seu moment artístic més dolç i creatiu.
Els primers mesos del 2005 WHISKYN'S els dediquen íntegrament a composar i arranjar noves cançons per al seu proper disc.

2005

WHISKYN'S finalitza la Gira On a meitats d'octubre de 2005 amb un balanç de més de quaranta concerts arreu dels Països Catalans.
A finals del mateix mes d'octubre el grup edita Souvenirs, el seu setè i nou disc gravat durant l'estiu d'aquest mateix any.
Souvenirs és un passeig íntim i personal per dotze 'souvenirs' de la memòria, dotze records d'unes vivències que acaben prenent forma de cançons.
Amb Souvenirs, WHISKYN'S explora, a través de les lletres, la seva vessant més introspectiva amb textes que evoquen enyorança, melangia, estima, tendresa, ràbia, esperança o impotència de manera subtil, elegant i sincera.
Musicalment, Souvenirs consolida WHISKYN'S com a compositors d'exquisites melodies en cançons on les guitarres, unes bases rítmiques crues, les harmonies vocals i els sintetitzadors hi juguen un paper molt important.
Finalment, Souvenirs es vesteix amb una producció artística feta a mida. Una producció crua, despullada i al mateix temps plena de detalls que, dirigida per Pemi Rovirosa, gravada per Jesús Rovira i mesclada i masteritzada per Marc Parrot, esdevé la més transgressora de la discografia del grup.
Souvenirs compta amb la col·laboració de diversos músics convidats, com són: Marc Ros (Sidonie) que ha cantat al souvenir Parlar per parlar, Alba Pellissé (violins), Caterina Comes (violes) i David Ferrés (cellos), que han tocat la secció de cordes en els souvenirs Balla, Cau i Silenci i Jaume Aguza que ha tocat l'acordió al souvenir Ara. Tots els teclats i sintetitzadors han estat gravats per Àngel Santiago, el nou músic que acompanyarà WHISKYN'S en directe durant la propera gira de Souvenirs.
Souvenirs, editat per Música Global discogràfica, es posa a la venda el 24 d'octubre de 2005.

El dia 1 de novembre de 2005 es dóna el tret de sortida a la Gira Souvenirs 2005-2006 amb un concert de presentació del disc cel.lebrat a les barraques de Girona, dins el marc de les festes de Sant Narcís.

2006

WHISKYN'S participarà per cap d'any de 2005 a la gala especial de cap d'any que TV3 emet el 31 de desembre per acomiadar el 2005. El grup interpreta la cançó Balla.
Es publica el clip del primer single del seu nou disc, Balla, amb un èxit important, tant pel single com pel seu clip, a les principals emisores de ràdio i cadenes de televisió dels Països catalans.
WHISKYN'S són portada al número d'aquest mes de desembre'05 a la revista musical Enderrock.
El grup publica a finals de febrer '06 el seu segon single, la cançó Silenci, i juntament amb ell el seu corresponent video-clip assolint en poques setmanes el mateix gran èxit que l'anterior single Balla.
Just uns mesos després de la seva edició Souvenirs no deixa de rebre el·logis i premis tant per part de la crítica com del públic. Rep tres premis Enderrock 2006 (millor cançó de l'any per Balla, millor lletra de cançó 2006 per Silenci i millor video-clip del 2006 per Balla). L'emissora de ràdio i televisió per internet IRC-Catalunya atorga també a Whiskyn's i per votació popular el premi a la millor cançó de 2006 per la cançó Balla. I la revista musical . Mondo Sonoro escull Souvenirs com un dels millors discos editats de l'any.

A la primavera de 2006 Whiskyn's realitza un circuït de concerts de presentació del seu nou disc Souvenirs a catalunya i Mallorca dins d'una iniciativa de Telentrada de Caixa Catalunya juntament amb l'ICIC. Joan Masdéu imparteix una xerrada el 22 de febrer d'aquest any a la facultat de filosofia i lletres de la universitat de Ljubljana (Eslovènia) presentant WHISKYN'S i el darrer disc de la banda, Souvenirs als alumnes que participen al lectorat de classes de català que s'imparteix per iniciativa de la universitat Ramon Llull. L'acte esdevé un èxit total amb una aula plena de gom a gom d' alumnes que prèviament ja havien traduït les lletres del disc Souvenirs a l'eslovè. La jornada es clou amb una actuació acústica i en solitari de Joan Masdéu interpretant les noves cançons de Souvenirs.
Per Sant Jordi el grup inclou la cançó Silenci i el seu corresponent clip al segon volum del CD+DVD recopilatori Deixa't estimar en català-2 que la discogràfica Música Global edita per segon any consecutiu amb els artistes catalans més destacats i en motiu d'aquesta festivitat.
També per Sant Jordi la discogràfica Música Global edita el disc Remixes. Global '06 , un disc de remixos de les cançons catalanes més destacades de l'any, remesclades des de l'òptica del DJ Nacho Chapado i reconduïdes cap al terreny dance. La cançó Balla de WHISKYN'S és una de sel·leccionades per al disc i n'acaba esdevenint el primer single promocional.
El 4 de maig Whiskyn's presenta a la sala Apolo 2 les cançons de Souvenirs al públic i a la premsa barcelonina. La sala s'omple per a rebre efusivament la nova proposta dels de Reus.
La segona quinzena de maig de 2006 Whiskyn's se'n van de gira per Argentina i Uruguay per a presentar Souvenirs a les ciutats de Montevideo, La Plata, Buenos Aires i Córdoba. Aquesta és la primera ocasió en que WHISKYN'S visita Sud-Amèrica per a tocar-hi en directe i aprofiten l'ocasió per a promocionar la banda i el seu nou disc amb aparicions en diferents mitjans de comunicació. L'acollida de Whiskyn's als dos països sud-americans supera totes les expectatives i el grup deix un immillorable gust de boca al públic. Aquesta mini-gira per Argentina i Uruguai juntament amb l'anterior visita a Eslovènia el més de febrer, converteixen sens dubte Souvenirs en el disc de WHISKYN'S amb més projecció internacional de la trajectòria del grup.
Durant tot l'estiu d'aquest any el grup se centra en realitzar la seva gira de concerts més dilatada de la seva història, arreu del Principat i illes Balears.
WHISKYN'S ofereixen el 24 de setembre un concert davant de més 4.000 persones a l'escenari de Cadena 100 instalat al recinte del Fòrum de Barcelona i dins de la programació de les festes de La Marcè 2006. Un públic entusiasmat rep el grup corejant i ballant tot el repertori dels de Reus. Un concert fantàstic que serà dels darrers de l'exitosa Gira Souvenirs 2006 que saldarà l'any amb un total de 44 concerts arreu dels Països Catalans i fins i tot amb una incursió de 4 concerts a Sud Amèria. Sens dubte la gira de WHISKYN'S més exitosa i multitudinària del fins a la data.

El 25 de novembre WHISKYN'S posa punt i final a la Gira Souvenirs 2006 amb un concert a Sant Andreu de Llavaneres (El Maresme).

Per saldar l'any de manera immillorable WHISKYN'S inclou una cançó al disc benèfic que la Marató de TV3 edita per a recaudar fons per a la causa d'aquest any que és el dolor crònic. En aquesta ocasió el grup de Reus adapta al català la cançó Enjoy the silence, tot un clàssic de la mítica formació Depeche Mode, fent-ne una personal i particular revisió i comptant amb la producció, un cop més de Pemi Rovirosa, el seu productor.

2007

WHISKYN'S celebra el seu quinzè aniversari com a banda amb una sèrie de concerts que posen punt i final a la Gira Souvenirs i es tanquen tot l'estiu als estudis La Casa Murada de La Bisbal del Penedès per enregistrar el seu vuitè disc Reus-París-Londres que surt al mercat el dilluns 19 de novembre del mateix any.

Paral·lelament DiscMedi, el seu anterior segell discogràfic edita el disc BÀSIC WHISKYN'S, el primer recopilatori d'èxits del grup que recull les seves cançons més destacades dels discos editats amb aquesta discogràfica: Lila (1997), De la nit al dia (1999) i Lluny (2001).

A finals d'any graven també la cançó 'No vull sortir dels llençols' per al recopilatori 'Altres cançons de nadal 4' que edita la discogràfica Música Global en el que hi participen els principals grups i artistes del país.

WHISKYN'S fa el primer concert de presentació del seu nou disc el dia 1 de desembre al Teatre Bartrina de Reus donant el tret de sortida a la Gira Reus-París-Londres.

Altres continguts del grup:Nombre de fotos: 17

Articles: Notícies | Cròniques | Entrevistes

Discos

Nombre de lletres: 58

Club de fans

Enllaços:
Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal