nou?
logotip decibel.cat

El Florido Pensil (nenes) al teatre Poliorama

17/02/2016
Barcelona (Barcelonès) - Teatre Poliorama

Obra de teatre basada en el llibre, de títol complet: 'El Florido Pensil. Memoria de la escuela nacionalcatólica', d'Andrés Sopeña Monsalve publicat l'any 1994.

L'argument de l'obra és una recreació del sistema educatiu de la postguerra espanyola, identificat amb la ideologia nacionalcatòlica del franquisme i una metodologia tradicional, basada en la imposició de l'autoritat mitjançant la disciplina i l'adquisició rutinària dels coneixements per memorització, sense permetre la més mínima possibilitat de qüestionament ni crítica. En definitiva, la comprensió d'allò après importava ben poc, d'aquí que el propi títol faci referència a una expressió incomprensible pels nens.

Els recursos utilitzats per l'autor són bàsicament la nostàlgia i la ingenuïtat, però també la ironia.


El grup basc 'Tanttaka Teatroa', fundat per l'ara director Fernando Bernués, va fer l'adaptació teatral l'any 1996, i a Barcelona entre els anys 1997 i 1998 va ser interpretada als teatres Victòria i al Poliorama amb una gira en català de més de 200 actuacions, assolint un èxit absolut amb més de 100.000 espectadors, i l’any 2001 es va tornar a representar al Teatre Borràs.

L'adaptació cinematogràfica va ser a càrrec de Juan José Porto l'any 2002.

Amb tot, ja només quedava fer l'adaptació de l'obra per a nenes, i Fernando Bernués (fundador de 'Tanttaka Teatroa') juntament amb Mireia Gabilondo s'han encarregat de la direcció i co-direcció d'aquesta nova versió que estarà al teatre Poliorama en principi entre l'11 de febrer i el 6 de març.

Les protagonistes són:

Lloll Beltrán (interpretant a 'Quica Roure', la nena la més rural i la d'ambient més català de les cinc, i a 'donya Jimena' -una professora de gimnàstica filla de militars- en el paper d'adulta)

Mireia Portas (en el paper de la nena rica i consentida, i d'adulta en el paper de la inspectora d'educació de la falange)

Victòria Pagès (és la 'Dolores Briones', la filla d'immigrants espanyols que no assimila la realitat catalana i a, per tant, sí li quadra el règim, i en el paper d'adulta representa a la minyona gallega 'Simoniña' despreocupada i alegre que posa un toc picant en la sobrietat regnant com a única dona que podia transmetre la idea de ser dona en la intimitat del cuartet de la planxa),

Roser Batalla (és la filla d'un roig exiliat amb dificultats econòmiques, i d'adulta fa de 'madre angustias' la monja catequista)

i Isabel Rocatti (és 'Argelich', la filla de comerciants amb una visió més pragmàtica i menys fantasiosa del que els ha tocat viure, i també és 'Jacinta Linares' la 'solterona' una mica alcohòlica i fantasiosa).

La base d'aquesta nova versió és la terrible separació a les escoles entre nens i nenes que provoca la diferenciació de gènere que encara arrossega la societat actual, l'objectiu educacional que era en essència inculcar els valors del règim de la dictadura, i la degradació de la dona a un mer estri reproductor sense cap més valor a la societat.

Tant el director com les protagonistes fan ressó de quant difícil era en aquella societat del règim ser primer nena i després dona, amb la seguretat de que l'obra tornarà a agradar a les famílies des dels fills passant pels pares i arribant als avis que ho van viure en persona. En aquest sentit, obriran una via per a recopilar experiències pròpies i reals, a mode de 'memòria col·lectiva': molt possiblement es portarà a terme a través del 'Facebook' i del web de 'El Periòdic', on la gent podrà deixar les seves històries i posteriorment s'escolliran uns testimonis perquè ho llegeixin al teatre.

Al mateix temps, el dia 8, quan acabin les funcions, també està programat un col·loqui amb el públic on el director afirma que estarà garantida la tertúlia sobre el tema.

Evocant el gran èxit assolit a Barcelona els anys 1997-98, us podem dir que aquesta nova versió va esgotar en tan sols una setmana totes les entrades escolars posades a la venda, senyal inequívoca que el tema és d'interès per a les escoles actuals.

Us recomanem que no us perdeu 'El Florido Pensil NENES'!

Totes les actrius de l'obra
Totes les actrius de l'obra

Text: Eva M
Fotos: Jordi M

Comentaris

Nou Comentari

Disposes de 500 caràcters
Tot el material d'aquesta pàgina està llicenciat sota Creative Commons || Disseny web per Rourets - Avís legal